2011 m. lapkričio 12 d., šeštadienis

Kaip paprašyti kad padidintų algą?

Ekspertai sako, kad jau kapanojamės iš krizės. Galbūt dabar – tinkamas metas prašyti didesnio atlyginimo?

Prašyti pinigų niekam nėra malonu. Todėl tik nedaugelis ryžtasi praverti šefo kabineto duris ir pasiteirauti, ar nebūtų galimybės pakelti atlyginimą. Jei vis dar svyruoji ir tu – metas susikurti planą, kaip galėtum tai padaryti!

Kodėl verta pakelti tau algą?

Tai pirmasis klausimas, į kurį turi pirma atsakyti pati sau, o paskui, žinoma, savo atsakymo variantą pateikti ir šefui. Nes jis būtinai to pasiteiraus. Štai keletas variantų, dėl ko tu gali būti nusipelniusi didesnio atlyginimo:

• Padidėjo tavo darbų apimtis;

• Dirbi daugiau darbų, nei tau tiesiogiai priklauso: pavaduoji nuolat sergantį kolegą, apmokai naujus darbuotojus ir pan.;

• Įgyvendinus tavo pasiūlymą, firma gavo gerokai didesnį pelną ar pastebimai sumažėjo išlaidų;

• Pakilo tavo kvalifikacija ir atliekamų darbų kokybė, baigei specializacijos kursus;

• Tavo iniciatyva pagerėjo komandos atliekamų darbų kokybė, užduotis atliekate sparčiau ir kokybiškiau.

Surikiuok savo argumentus nuo silpniausio iki stipriausio. Svariausiąjį, kozirį, mesk pokalbio pabaigoje. Ir jokiu būdu ne atvirkščiai. Ne paslaptis, kad geriausiai įsimenama paskutinė pokalbio frazė, taigi ji turi išties įtikinti pašnekovą.

Tinkamu metu tinkamoje vietoje

Apmaudu, tačiau net ir gražiausios svajonės apie menkutę premiją gali žlugti, jei šefas šįryt iš lovos išlipo ne ta koja. Todėl prieš kreipdamasi į jį tokiu subtiliu klausimu, kuo geriau išsišniukštinėk situaciją – kokia jo nuotaika, dienotvarkė, ar šiuo metu jis neprislėgtas kokių nemalonumų ir rūpesčių? Beje, ne pro šalį būtų vadovautis ir kai kuriais bendro pobūdžio darbo santykių specialistų patarimais:

Rytas. Tada žmonės paprastai planuoja dienos darbus, apmąsto laukiančius susitikimus, būtiniausius reikalus. Taigi vargu ar tai pats tinkamiausias metas atlyginimo klausimams spręsti – šefas vis tiek mintyse greičiausiai svarsto būsimo susitikimo su verslo partneriais smulkmenas.


Susirinkimas. Jokiu būdu! Šis klausimas
turėtų būti aptariamas akis į akį, jokiu būdu ne girdint kitiems kolegoms.

Vakaras. Ne. Pavargęs žmogus, galvojantis apie namus, savo sofą ir televizorių – ne pats tinkamiausias pašnekovas.

Po pietų pertraukos. Jau šilčiau. Sotus žmogus paprastai būna sukalbamesnis.

Po pergalės. Puikiausias pasirinkimas! Jei išties įveikėte kažkokią neeilinę užduotį, projektas pavyko – pats tinkamiausias metas prašyti pakelti atlyginimą. Tiesa, ne ta proga surengtame vakarėlyje, o po kelių dienų, kruopščiai apsvarsčius ir suformulavus savo nuopelnus.

Po atostogų. Irgi neblogai. Sugrįžę iš atostogų žmonės dažniausiai būna nusiteikę naujam startui, kupini idėjų ir planų tolimesnei ateičiai. Tad jei tavo viršininkas planuoja naują grandiozinį projektą, turi įmonės plėtros idėjų ar ketina perskirstyti pareigas – būsi pataikiusi pačiu laiku. Tiesa, lieka ir nedidelė rizika, kad iš atostogų jis grįš aptingęs, nežinodamas, ko griebtis. Tuomet tavo prašymas taip ir liks atidėtas tam amžinajam terminui „vėliau“...

Ne viskas prarasta...

• Jei labai nori gauti didesnį atlyginimą, tačiau tikrai žinai, kad tavęs nepaaukštins pareigose, o ir darbų apimtys neauga, gali tiesiog pasikalbėti su šefu, pasakyti, kad norėtum uždirbti daugiau ir gal firmoje atsirastų tau kokių nors papildomų užduočių?

• Kartais būna labai sunku prašyti pinigų sau. Tarsi kaulytum išmaldos. Gal bus lengviau, jei kalbėsi savo ir keleto kolegų vardu? Tiesa, atitinkamai ir motyvacija tada turi būti svaresnė – gal jūsų skyrius sparčiausiai atlieka darbus, gal esate aukštesnės kvalifikacijos, o gal nuolat tenka atlikti papildomų darbų?

Siaip prie mados ne prie ko bet ai tiek to...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą